Tulipa tuossa pari tuntia sitten kahlattua melkoinen kasa aineistoa. Sai siitä ainakin jonkinlaista kuvaa verkkoyhteisöjen rakenteesta ja yhteisöissä toimivien motiiveista, vaikkakaan englanninkielinen tieteellinen aineisto ei ihan samalla tavalla uppoakaan kuin suomeksi kirjoitettu.

Verkkoyhteisössä on yleensä suunnilleen kolme hierarkiatasoa eli ylläpitäjät/moderaattorit, jotka valvovat keskusteluja lisäilevät sivuille tai peliin uusia asioita, vakituiset/aktiiviset jäsenet, jotka osallistuvat aktiivisesti keskusteluun ja aloittavat keskusteluja ja tuntevat hyvin yhteisön sisäiset käytännöt sekä satunnaiset ja uudet jäsenet, jotka enemmänkin seuraavat keskusteluja tai osallistuvat toimintaan harvemmin eivätkä ylipäätänsä ole kovin läheisesti sidoksissa yhteisöön.

Seuraamassani yhteisössä on todennäköisesti melko lailla sama systeemi. Keskusteluja valvovat moderaattorit. Forumeilla on keskusteluja joidenkin käyttäjien toimesta, mutta suurin osa käyttäjistä on vain ladannut omia kappaleitaan jakoon, eikä sen kummemmin osallistu yhteisön toimintaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, mutta tiedän lisää kunhan tutustun vielä tarkemmin asiaan. Yhteisössä on kuitenkin myös kaupallisempi puoli, kuten erilaiset mainokset ja vip-jäsenyydet sun muut. Niistä vastaavista henkilöistä ei ole vielä tietoa. Moderaattoriksi voi päästä kuka tahansa, kunhan on aktiivisesti osallistunut keskusteluun, mutta ylläpito/koodaus/myynti-hommat eivät varmaan ihan joka käyttäjän ulottuvilla ole.

Noista motiiveista voisin sitten kirjoittaa ensi kerralla, nyt näköjään unohtui.