Olipa hankala miettiä, että mitäs yhteisöä seuraisi, kun en kovin aktiivisesti ole mihinkään verkkoyhteisöön kuulunut, mitä nyt joskus yläasteella mudannut. Jotenkin musiikin harrastajana mietin, että musiikkiin liittyvää yhteisöä seurailisin. Mielessä kävi niin http://www.imperiumi.net kuin myös http://www.chambersmagazine.com. Niissä on elektronisten  laitteiden avulla toteutettua kaksisuuntaista viestintää ihmisten välillä. Käyttäjät voivat osallistua keskustelupalstoille,  kommentoida levyarvosteluja jne...Molemmissa järjestäytymisen syy yhteisöksi on kiinnostus raskaamman puoleiseen musiikkiin. Imperiumissa on 5000 rekisteröitynyttä käyttäjää, jotka ovat kirjoittaneet yhteensä 11 000 viestiä, kun Chambers Magazinessa vain 879 käyttäjää on saanut kirjoitettua yli 40 000 viestiä. Imperiumista saa vaikutelman, ettei se ole kovin tiivis yhteisö juuri käyttäjien ja viestien suhteen perusteella. Toisaalta siellä on varmasti tietty pitkään mukana ollut ydinjoukko. Keskustelut ovat kiivaita ja sanan säilä heiluu ja verbaalinen ruoska iskee armotta. Imperiumin käyttäjät sanovat suoraan mitä ajattelevat. Chambers magazine on todennäköisesti tiiviimpi yhteisö, koska paljon pienempi määrä käyttäjiä on kirjoittanut hirmuisen määrän tekstiä.

Keskusteluja seurattuani päätin kuitenkin ettei kumpaakaan kovin kauaa jaksa seurata, eikä huvita keskusteluun osallistua.

 

Mutta jostakin mieleeni pälkähti yhteisö, jossa olin kerran aikaisemmin käynyt ja, joka varmasti verkkoyhteisön tunnuspiirteet täytti ja johon halusin liittyä. Se yhteisö ja sivu oli www.soundclick.com. Eli kyseessä on kolossaalinen miljoonan käyttäjän musiikkiyhteisö, jonne käyttäjät lataavat omia musiikkikappaleitaan koko maailman kuultavaksi. Sivut on lajiteltu musiikkityylien mukaan ja tyylejä löytyy death metallista flamencoon, joten jokaiselle löytyy jotain kuunneltavaa. Lisäksi on keskustelupalstat,  kauppa, jossa bändit myyvät levyjään sekä mahdollisuus kuunnella sivuilta löytyvää musiikkia genreittäin jaoteltuina web-radiokanavina. Käytän verkkoyhteisön  tunnusmerkkien  määrittämiseen jälleen samoja vanhoja lähteitä eli Helsingin tietojenkäsittely-yhdistyksen lehteä sekä Optimasta löytyvää "Netsurfers don't ride alone..." -artikkelia. Soundclickissa yhteisön jäsen saa siis kuunnella muiden kappaleita ilmaiseksi (mikä jo monille riittää intressiksi, muttei sinällään lisää yhteisöllisyyttä, jollei kappaleita kommentoida tekijälle tai osallistuta keskusteluihin) ja ladata omia kappaleitaan muiden kuultavaksi sekä osallistua keskusteluihin, joissa saa vaikka vinkkejä äänityksiin tai sävellykseen. Käyttäytymiskoodeista, tavoista, uskomuksiksta en vielä ole varma, mutta luulisin, että ne riippuvat genreistä, joihin keskustelu liittyy. Siis räppäreiden keskustelut keskenään ovat varmasti aika erilaisia countryn soittajiin verrattuna. Ehkäpä on parempi keskittyä johonkin tiettyyn osayhteisöön tai vertailla parin mahdollisimman musiikkityylin yhteisöä keskenään, mutta siihen palaan myöhemmin

Lähteet:
http://www.hetky.fi/hetky0401.pdf
”Netsurfers don’t ride alone…”, Wellman, Gulia, 1997